Montáž sádrokartonu v kostce

28.12.2014 10:18

V největší míře se sádrokarton uplatní při zhotovování vnitřních dělících nenosných stěn. Nosnou konstrukci sádrokartonové příčky tvoří dřevěný nebo častěji ocelový rám z pozinkovaného plechu C profilu, ke kterému se připevňuje sádrokartonová deska. Její šířka je buď 1 200 mm nebo 1 250 mm (v současnosti výrobci sjednocují svůj výrobní program na šířku 1 250 mm) a délku 2 000 mm-3 000 mm. Typickou vlastností sádrokartonu je výborná opracovatelnost, takže v případě potřeby lze desku snadno řezáním upravit do požadovaných rozměrů.

Sádrokartonové příčky se většinou zhotovují jako dvouplášťové - nosná konstrukce je stejná, ale desky jsou dvě na sobě, každá kotvená zvlášť do kovového, respektive dřevěného profilu. Eventuálně jako tříplášťové příčky.

Standardní tloušťka desky je 12,50 mm, existují ale i desky tloušťky 6,00 mm určené například pro ohýbání sádrokartonu. Do prostoru mezi sádrokartony se vkládá izolace především kvůli zvýšení akustické izolace konstrukce. Variabilita nosného rámu umožňuje velmi snadno realizovat T nebo L provedení spojení sádrokartonových desek. Vnější rohy chrání hliníkové rohové profily. Ke svislé nosné konstrukci a ke stropu se sádrokartonové příčky připevňují pomocí hmoždinek, mezi příčku a nosnou konstrukci se vkládá separační páska. Spáry mezi jednotlivými konstrukcemi se tmelí. osazení dveří do SDK se provádí pomocí dveřních úhelníků, standardně se provádí otvory do šířky jednoho metru.

 

Zpět